E-mail: admin@tro.dk
Forfatter
Giulio Meotti

Den 11. januar bekendtgjorde Kinas regering, at Wuhans fiskemarked var ophavet til coronavirusepidemien. Samme kinesiske regime hævdede senere, at virussen "måske slet ikke stammede fra Kina", og endnu senere begyndte kinesiske embedsfolk at påstå, at det var amerikanske soldater, der havde bragt virussen til Wuhan. Hvilken respektabel forsker eller institution kan nu stole på noget som helst, der kommer fra Kina? (Foto ved Kevin Frayer/Getty Images)

Vi har betalt dyrt for Kinas løgne.

"Dette er en af de værste mørklægninger i den menneskelige historie, og nu står verden over for en global pandemi," udtalte Michael T. McCaul, fremtrædende republikansk medlem af House of Foreign Affairs Committee, før den amerikanske efterretningstjeneste i en hemmeligstemplet rapport til Det Hvide Hus konkluderede, at Kina havde fortiet oprindelsen til og udbredelsen af det katastrofale, globale coronavirusudbrud.

Det kinesiske kommunistpartis "svigt har sluppet en global sygdomssmitte løs, som dræber tusinder", skrev kardinal Charles Maung Bo, præsident for Federation of Asian Bishops' Conferences, den 1. april. "Mens vi forsøger at danne os et overblik over de skader, det har forvoldt på menneskeliv rundt om i verden, bliver vi nødt til at spørge, hvem der har ansvaret?"

"... der er én regering, som sidder med det primære ansvar for, hvad den har gjort og undladt at gøre, og det er CCP-regimet [det kinesiske kommunistparti] i Beijing. Lad mig sige det helt klart — det er CCP, der har ansvaret, ikke den kinesiske befolkning... Løgne og propaganda har bragt millioner af liv i fare rundt om i verden... I de senere år har vi set intense indgreb mod ytringsfriheden i Kina. Advokater, bloggere, dissidenter og civilsamfundsaktivister er blevet registreret og er forsvundet."

Endnu en person er netop forsvundet: Ai Fen, en kinesisk læge, som var leder af skadestueafdelingen på Wuhan Central Hospital og havde arbejdet sammen med afdøde dr. Li Wenliang. Ai, som hævdede, at hendes chefer havde lagt låg på hendes tidlige advarsler om coronavirus, synes at være forsvundet. Hendes færden er, ifølge 60 Minutes Australia, ukendt. De journalister, som så, hvad der skete i Wuhan, er også forsvundet. Caixin Global rapporterede, at de laboratorier, som sekvenserede coronavirus i december, af de kinesiske myndigheder blev beordret til at udlevere eller destruere prøverne og ikke offentliggøre deres fund. "Hvis jeg havde vidst, hvad der ville ske, ville jeg ikke have taget mig af reprimanderne, jeg ville have fucking talt om det til hvem som helst og hvor som helst jeg kunne", sagde Ai Fen i et interview i marts. Det var de sidste ord, man hørte fra hende.

Der eksisterer imidlertid absolut ingen sikker beretning om, hvordan denne pandemi begyndte. Et fiskemarked? En hule fuld af flagermus? Skældyr? Eller et laboratorium for fremstilling af biologiske våben? Der er ingen udenlandske læger, journalister, analytikere eller internationale observatører til stede i Wuhan. Hvis virus stammede fra et fiskemarked eller en hule, hvorfor hindrede Kina så efterforskning i en sådan grad? Hvorfor beordrede Beijing i december måned forskerne til at destruere alle beviser på virussen? Hvorfor påstod kinesiske embedsfolk, at amerikanske soldater havde bragt virussen til Wuhan? Hvorfor skulle det være skandaløst, at en amerikansk præsident kaldte en virus, som begyndte i Kina, for en "kinesisk virus"?

Hvem bekendtgjorde den 11. januar, at Wuhans fiskemarked var ophavet til denne epidemi? Det kinesiske regime. Senere blev det opdaget, at det første kendte tilfælde af coronavirus kunne spores tilbage til den 17. november 2019.

Samme kinesiske regime påstod senere, at denne coronavirus "måske slet ikke stammede fra Kina". Hvilken respektabel forsker eller institution kan nu stole på noget som helst, der kommer fra Kina?

Mange førende forskere har afvist påstanden om, at Covid-19 virus er et teknologisk fremstillet patogen. Påstanden var tilsyneladende baseret på det faktum, at Wuhan har to vigtige laboratorier for virusforskning: Wuhan Center for Disease Control and Prevention, som tilsyneladende ligger mindre end halvanden kilometer fra markedet, og Wuhan Institute of Virology, et laboratorium med biosikkerhedsniveau 4 (BSL-4), som håndterer verdens mest dødbringende patogener, placeret blot 11 km fra markedet. Historien blev øjeblikkelig og eftertrykkeligt kasseret som en "konspirationsteori".

Disse forskere hævder, at virussen sandsynligvis fandtes i vilde dyr i naturen, inden den spredte sig til mennesker, sandsynligvis via et fødevaremarked i Wuhan. De siger, at de ved hjælp af genetisk sekvensering har identificeret synderen til Covid-19 som værende en coronavirus hos flagermus. Slut på historien? Forskning begynder heldigvis med at stille spørgsmål og derefter at søge svar.

Flagermus blev tilsyneladende slet ikke solgt på Wuhans fiskemarked. The Lancet berettede i januar i en undersøgelse, at det første tilfælde af Covid-19 i Wuhan ingen forbindelse havde til markedet. The Lancets artikel, som var skrevet af kinesiske forskere fra flere forskellige institutioner, påviste, at 13 af de 41 første tilfælde ikke havde forbindelse til markedet. "Det er et stort antal, 13, uden forbindelse," kommenterede Daniel Lucey, specialist i infektionssygdomme ved Georgetown University. Så hvordan startede epidemien?

"I dag synes det klart, at fiskemarked[et] ikke er det eneste ophav til virussen, men for at være ærlig, så ved vi stadig ikke, hvor virussen kom fra", bemærker Bin Cao, specialist i lungesygdomme ved Capital Medical University og medforfatter til artiklen i Lancet.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har sagt, at Kinas kommunistparti tilbageholder oplysninger om coronavirus.

Hvis vi ikke ved det, er det nødvendigt at være åben for alle muligheder.

"Mindre end 300 meter fra fiskemarkedet ligger Wuhans afdeling af [det kinesiske center for sygdomskontrol og -forebyggelse] Chinese Center for Disease Control and Prevention", skrev David Ignatius fra Washington Post.

"Forskere fra dette center og det nærliggende Wuhan Institute of Virology har udgivet artikler om indsamling af flagermuscoronavirus rundt om i Kina med henblik på at studere dem for at forebygge fremtidige sygdomme. Lækkede en af disse prøver, eller blev farligt affald anbragt på et sted, hvor det kunne sprede sig?".

"Indsamling af virus" udelukker antagelig ikke muligheden af en "lækket virus". Og endnu værre, hvis Kina ikke er i stand til at beskytte sine laboratorier, bør det holdes ansvarlig og komme til at betale for den ødelæggende global skade.

"Eksperterne ved, at den nye coronavirus ikke er et biologisk våben. De er uenige om, hvorvidt den kan være lækket fra et forskningslaboratorium", fastslog The Bulletin of the Atomic Scientists. Professor Richard Ebright fra Rutgers Universitets Waksman Institute of Microbiology, en fremtrædende ekspert inden for biosikkerhed, er enig i Nature Medicine-forfatterens argument om, at coronavirus ikke var manipuleret af mennesker. Men Ebright mener dog, at det er muligt, at Covid-19 begyndte som et uheldigt læk fra et laboratorium, f.eks. som et af de to i Wuhan, der er kendt for at have forsket i flagermusvira:

"Virusindsamling eller smitte fra dyr med en virus, som har den udbrudte virus' overføringskendetegn, ville udgøre en betydelig smitterisiko for en laboratoriearbejder og, via laboratoriearbejderen, for befolkningen."

Ebright har også hævdet, at der studeres flagermusvira i Wuhan på [biosikkerhedsniveau] Biosafety Level 2, "som kun yder minimal beskyttelse" sammenlignet med det topsikre BSL-4.

"Vi ved ikke, hvad der skete, men der er masser af grunde til at mene, at der faktisk var tale om et udslip af en eller anden art", udtalte Kina-ekspert Gordon Chang til Die Weltwoche.

"Ingen har været i stand til at undersøge det. Hvordan kan man sige, at der ikke er tale om et udslip fra et laboratorium, hvis man ikke har adgang til laboratoriet? I virkeligheden har vi set Beijing gøre sit bedste for at forhindre virologer og epidemiologer i rent faktisk at komme ind i Wuhan. Holdet fra [verdenssundhedsorganisationen] World Health Organization var i Wuhan i cirka en halv dag med en del af sit hold."

Det er et andet stort problem. Den potentielt største undersøger af Wuhan coronaviruspandemiens oprindelse, [verdenssundhedsorganisationen] World Health Organization (WHO), bliver nu beskyldt for at være "Kinas coronavirus-medskyldige". Så sent som den 14. januar citerede WHO de kinesiske sundhedsmyndigheders påstand om, at der endnu ikke havde været nogen menneskelig smitteoverførsel af coronavirus i landet.

Kina udgør en biologisk sikkerhedsrisiko for hele kloden. Et år før det første tilfælde af coronavirus blev identificeret i Wuhan, standsede den amerikanske told- og grænsebeskyttelseskontrols folk i Detroits Metro-lufthavn en kinesisk biolog med tre flasker mærket med "antistoffer" i sin bagage. Det forlød ifølge en ikke hemmeligstemplet strategisk efterretningsrapport fra FBI, som Yahoo News fik fat i, at:

"En undersøgelse af teksten på flaskerne og den fastslåede modtager fik inspektionspersonalet til at mene, at materialerne i flaskerne kunne være levedygtige materialer til Middle East Respiratory Syndrome (MERS) og Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)."

Hvorfor handler Kina overhovedet ulovligt med farlige vira?

Udtalt af Yanzhong Huang, ledende medlem vedrørende global sundhed af Council on Foreign Relations, USA:

"Et sikkerhedsbrud ved et laboratorium på Chinese Center for Disease Control and Prevention menes at have forårsaget fire mistænkte SARS-tilfælde, herunder et dødsfald, i Beijing i 2004. En lignende ulykke betød, at 65 laboratoriearbejdere ved Lanzhous Veterinære Forskningsinstitut blev inficeret med brucellose i december 2019. I januar 2020 blev en kendt kinesisk videnskabsmand, Li Ning, idømt 12 års fængsel for at afsætte eksperimentelle dyr til lokale markeder".

I februar skrev Botao Xiao og Lei Xiao fra Guangzhous teknologiske universitet for det sydlige Kina i en forskningsartikel:

"Ud over ophavet til den naturlige gensplejsning og mellemliggende vært stammede den dræbende coronavirus formodentlig fra et laboratorium i Wuhan. Sikkerhedsniveauet [sic] bør muligvis forstærkes i højrisikoprægede, biofarlige laboratorier".

Xiao fortalte senere til Wall Street Journal, at han havde trukket artiklen tilbage, fordi den "ikke var understøttet af direkte beviser".

Kinesiske laboratorieuheld er forekommet tidligere. I 2010 offentliggjorde nogle forskere følgende som en kendsgerning: "Det mest berømte tilfælde af udslip med laboratorieherkomst er det genopdukkede H1N1 influenza-A virus, som første gang blev observeret i Kina i maj 1977 og i Rusland kort efter". Virussen kan være sluppet ud fra et laboratorium, der forsøgte at forberede en vaccine som reaktion på de amerikanske advarsler mod svineinfluenzapandemien.

I 1999 afslørede den mest erfarne afhopper i USA fra det sovjetiske program for biologisk krigsførelse, Ken Alibek, at sovjetiske embedsmænd havde konkluderet, at Kina havde haft en alvorlig ulykke på et af sine hemmelige, biologiske fabriksanlæg, som havde afstedkommet to større feberepidemier, som havde hærget i Kina i slutningen af 1980'erne. "Vore undersøgere", fastslog Alibek i sin bog Biohazard, "drog den slutning, at de havde været forårsaget af et uheld på et laboratorium, hvor kinesiske videnskabsfolk udviklede virale sygdomme til våben".

I 2004 afslørede World Health Organization (WHO), at det seneste udbrud af "alvorligt, akut luftvejssyndrom" (SARS) i Kina havde ramt to forskere, som arbejdede med virussen på et forskningslaboratorium i Beijing. WHO fordømte de kinesiske brud på sikkerhedsprocedurerne, og direktøren for Center for Disease Control and Prevention, Li Liming, gik af. Tidsskriftet Science konstaterede også, at "for tredje gang på mindre end et år synes et udbrud af SARS at have stammet fra mangelfuld inddæmning på et laboratorium".

Da Kina for tre år siden åbnede laboratoriet i Wuhan, fortalte Tim Trevan, biosikkerhedsspecialist fra Maryland, desuden til Nature, at han var bekymret for bygningens sikkerhed, fordi "strukturer, hvor alle frit kan ytre sig, og informationsmæssig åbenhed er vigtigt." Ytringsfrihed og åben information: lige præcis det, som det kinesiske styre bekæmpede i december og januar.

En kinesisk video om en central forsker i Wuhan, Tian Junhua, som blev udgivet få uger før udbruddet i Wuhan, viser kinesiske forskere håndtere flagermus, som indeholdt vira. I videoen (produceret af China Science Communication og udsendt af China Association for Science and Technology) siger Tian:

"Jeg er ikke læge, men jeg arbejder for at kurere og redde mennesker... Jeg er ikke soldat, men jeg arbejder for at sikre en usynlig, national forsvarslinje".

Tian er også rapporteret for at have sagt:

"Jeg kan mærke frygten: frygten for infektioner og frygten for at fare vild. På grund af frygten tager jeg hvert eneste skridt med ekstremt stor forsigtighed. Jo mere bange jeg er, desto mere sørger jeg for at udføre hver eneste detalje med omhu. For processen med at finde vira er også lige dér, hvor man nemmest kan blive udsat for dem. Jeg håber, at disse virusprøver udelukkende vil blive opbevaret til forskningsbrug og aldrig vil blive anvendt i virkelighedens verden".

Gennem en måned gjorde det kinesiske kommunistparti alt, hvad det kunne for at censurere alle informationer om Covid-19 udbruddet, i stedet for at bekæmpe smitten. Efter at præsident Xi Jinping havde erklæret "folkekrig" mod epidemien den 20. januar, opsporede den kinesiske sikkerhedstjeneste 5.111 tilfælde af "fabrikation og bevidst udbredelse af falsk og skadelig information". De kinesiske menneskerettighedsforkæmpere dokumenterede flere typer af afstraffelse, herunder varetægtsfængsling, forsvinden, bøder, forhør, tilståelser under tvang og "opdragende reprimander".

Siden løj Kina om det reelle antal døde. Der findes fotos af lange rækker af stablede urner, som møder familiemedlemmerne til de døde i lighusene i Wuhan. Uden for et af lighusene kørte ladbiler 2.500 urner ind. Ifølge de officielle kinesiske tal er 2.548 mennesker i Wuhan døde af Covid-19. Ifølge en analyse foretaget af Radio Free Asia, udleverede syv lighuse i Wuhan hver 500 begravelsesurner, indeholdende de jordiske rester, i 12 dage, fra den 23. marts til den traditionelle 'tomb-sweeping'-festival [mindedag for de afdøde] den 5. april, en periode som kunne tyde på op mod 42.000 urner eller ti gange flere end det officielle antal.

I februar blev det rapporteret, at Wuhans krematorier arbejdede i døgndrift for at klare den massive tilstrømning af inficerede lig. Wuhans embedsmænd presser tilsyneladende ofrenes familiemedlemmer til at begrave den døde "hurtigt og i stilhed".

"Naturlig virus" udelukker ikke udslip fra et laboratorium, hvor patogener bliver indsamlet og studeret. Forfatterne i Nature Medicine "efterlader os, hvor vi stod før: med en grund til at udelukke [en coronavirus fra] en laboratoriefremstilling, men uden en grund til at udelukke et laboratorieuheld", kommenterede professor Ebright.

"Debatten kan måske rase over, hvilket center der er tale om, men på nuværende tidspunkt synes det ubestrideligt, at et center har været direkte involveret i en virusforskning, omend ikke nødvendigvis skabelsen af en virus" skrev Fader Renzo Milanese, gennem mange år katolsk missionær i Hong Kong.

"Med andre ord, virus udgik fra et forskningscenter i Wuhan tidligt. Og endnu vigtigere, der er heller ingen tvivl om, at myndighederne var klar over virussens farlighed, at de ikke informerede nogen, og at de forsøgte at holde kendsgerningerne skjult".

Den amerikanske senator Josh Hawley har foreslået en resolution, som opfordrer til en international undersøgelse af Kinas håndtering af spredningen af virus. Hawley udtaler:

"Det kinesiske kommunistparti var klar over virussens eksistens allerede i december, men beordrede laboratorierne til at destruere prøverne og tvang læger til tavshed. Tiden er inde til en international undersøgelse af, hvilken rolle deres mørklægning har spillet i spredningen af denne ødelæggende pandemi".

Indrømmelse af en fejl, sådan som japanerne gjorde efter atomulykken i Fukushima i 2011, kan være en måde for et land at blive accepteret igen af det internationale samfund. Censur, benægtelse og mørklægning, sådan som Kina gør, er det ikke.

"Kina påstår, at den dødbringende virus ikke slap ud fra dets biolaboratorium," sagde en Kina-specialist ved Population Research Institute, Steven W. Mosher. "Fint. Bevis det ved at offentliggøre forskningsrapporterne fra Wuhan- laboratoriet".

Giulio Meotti, kulturredaktør ved Il Foglio, italiensk journalist og forfatter.