E-mail: admin@tro.dk

Hvorfor er dette studiehæfte nødvendigt?

Dato for offentliggørelse
30 Nov 1999 03:00

Dette studiehæfte om alternative behandlingsformer og terapier: Menneske- og livssyn i Øst og Vest er blevet til, fordi det fortsat er nødvendigt at få kastet lys over et stadigt mere uoverskueligt marked. Denne uoverskuelighed er især til forvirring for forbrugerne, der ofte står overfor svære valg i en livstruende situation. Hvad er fup og hvad er fakta? Ligger der mere bag de uskyldigt udseende kropsmassager? Er der mon også tale om et religionsmøde og en mission for en anden virkelighed? Virker teknikken uden sin oprindelige forklaringsmodel..... Spørgsmålene er mange, og det er svarene også!

Forbrugerne af andre behandlingsmåder end de anerkendte udgør i dag måske 1/3 af den danske befolkningen. At det kniber med klarheden og dermed saglige varedeklarationer, ved vi på Dialogcentret. For vi får mange henvendelser herom. Dette hæfte vil ikke prætendere at være den nødvendige varedeklaration, dertil behøves der langt flere ressourcer end Dialogcentret råder over, men materialet er tænkt som en mulighed for at skabe en kritisk eftertanke.

Måske er den store interesse for det alternative symptomatisk for en tid, hvor vi har delvis smidt vores religiøse ståsted overbord? Tidligere var der en klar sammenhæng mellem religion og helbredelse, men med naturvidenskabens gennembrud er den religiøse side blevet nedtonet. Dette har nogle alternative taget til efterretning ved at forsøge at tilpasse deres metoder til de ikke-religiøst bekendende vesterlændinge, velvidende at de derved har fjernet det væsentligste element i deres forklaring af, hvorfor det virker. Derved risikerer man, at behandleren siger ét, medens han tænker og gør noget andet. Man kan altså som forbruger få ekstra valuta for pengene, men måske med den fare, at man tager skade på sin sjæl.

Hvis de alternative behandlere og terapeuter holdt sig til deres traditioners forklaringsmodeller og sammenhænge, så ville det offentlige måske kunne spare penge på meningsløse undersøgelser, hvor man forsøger at bevise religiøst/åndeligt funderede systemer. Vedgår behandlerne sig i stedet deres ståsted og sammenhæng, så vil forbrugerne på en enkel måde kunne gennemføre valg og fravalg af metoder ud fra deres særlige forståelse af tilværelsen. Fair nok at der er noget for enhver smag i det multireligiøse Danmark. Men det kræver, at alle spiller med åbne kort og ikke foregiver snart at være det ene og snart det andet!

De alternative behandlere presser lige nu på for at få offentlig godkendelse som videnskabeligt godkendte behandlingsmåder med dertil hørende tilskud. For at det også handler om penge, er der vist ingen tvivl om. Der tales om en milliard omsætning indenfor helsebranchen.

Men "det virker jo" siges det. Ja, men kroppen er så forunderligt indrettet, at alene den positive forventning til en behandling kan udløse en umiddelbar bedring. Troen kan som bekendt flytte bjerge! For ikke at tale om kroppens selvhelbredende muligheder.

Vores holdning er ikke at forkaste det alternative, blot fordi det er alternativt. I mødet med det alternative kan det etablerede behandlersystem nemlig også høste erfaringer og inspiration og på ny få sat det hele menneske på dagsordenen. Men samtidig er det også væsentligt at få kendsgerningerne frem, når der faktisk er tale om vrøvl!

I dialogen mellem de etablerede og de alternative må vi kræve, at man både forholder sig til virkning og virkelighed. Hverken mere eller mindre!

Hæftet rummer indledningsvis en artikel om det terapeutiske marked. Hvor kommer terapierne fra, og har vi virkelig så ondt i livet, at det er nødvendigt med så mange former? Derefter følger et kapitel om egentlige behandlngsformer lige fra Akupunktur til Zoneterapi. Hvad har det offentlige at sige? Og hvor kommer de fra. Artiklen tager de mest udbredte former under kyndig behandling. Dernæst følger et oplæg om én af de mest udbredte terapier, nemlig Neuro Linguistisk Programmering (NLP). Sidst i hæftet følger en teologisk replik, som ikke er uvæsentlig at tage med i sine betragtninger, uanset om man er kristen eller ej! Vi lever trods alt i en kultur, som i 1000 år er blevet bestemt af og har givet inspiration til en kristen måde at anskue livet på. Herunder ikke mindst det etablerede sundhedsvæsen.

Hæftets titel heling og healing er derfor ikke tilfældigt valgt! Helbredelse har ganske enkelt med det hele menneske at gøre og ikke mindst med at gøre mennesket helt.  

Helle Meldgaard
Cand.phil. 
September 2000